Fitoterapia

Nutritia si dietoterapia
August 24, 2014
Abonament lunar
May 17, 2015

Fitoterapia

FITOTERAPIA – TERAPIA CU PLANTE MEDICINALE

Fitoterapia este terapia cu ajutorul substanţelor active biosintetizate de celula vegetală.
Gr.Phyton = planta, fr.Therapie = ştiinţa tratării şi vindecării bolilor
Noţiunea de fitoterapie s-a extins de la bine cunoscutele ceaiuri medicinale la toate produsele farmaceutice în formula cărora intră plante medicinale ca atare sau substanţe active pure obţinute din regnul vegetal.
Dezvoltarea fitoterapiei ca ştiinţă a fost posibilă numai pe măsura dezvoltării altor ştiinţe cum ar fi chimia organică, biochimia, farmacodinamica, microbiologia, virusologia, farmacologia, genetica etc.

FITOTERAPIA MODERNĂ apare ca o continuare a FITOTERAPIEI TRADIŢIONALE.
In flora ţării noastre sunt conscute peste 3200 de specii de plante, aflate în flora spontană sau culturi; dintre acestea peste 870 sunt cunoscute ca având proprietăţi terapeutice. Aceste proprietăţi se datorează substanţelor active conţinute în plante care fac parte din următoarele categorii de sunstanţe: flavonoizi, taninuri, derivaţi antracenici, uleiuri volatile, mucilagii, glicozide, saponozide, alcaloizi, vitamine, saruri minerale etc.

 

AVANTAJELE FOLOSIRII FITOTERAPIEI

  • Remediile naturale fitoterapeutice sunt cele mai verificate de proba timpului, cele mai multe plante sunt folosite de milenii, iar datorită vechimii utilizării lor sunt cunoscute atât efectele vindecătoare cât şi efectele secundare sau toxice.
  • Remediile naturale sunt cele mai acceptate de organismul nostru întrucât avem sistemul enzimatic necesar metabolizării lor, în timp ce medicamentele de sinteză sunt mai greu metabolizate.
  • Organismul uman este intru totul compatibil cu produsele naturale, ele fiind sintetizate de organisme vii, sigur sunt compatibile cu viaţa.
  • Substanţele active din plante acţionează sinergic.
  • Fitoterapia se adreseză BOLNAVULUI şi NU BOLII (abordarea este holistica), acţiunea substanţelor vegetale se adresează mai multor organe, prin acţiunea sinergică se măreşte acţiunea substanţelor de bază.
  • Plantele medicinale întăresc imunitatea naturală, ele fiind o sursă de vitamine şi minerale naturale.
  • Plantele medicinale sunt antioxidante, ele combat radicalii liberi care sunt cauza majorităţii bolilor degenerative şi cronice, precum şi a îmbătrânirii premature a organismului.
  • Plantele reprezintă o sursă inepuizabilă de materie primă care se află în jurul nostru, atât în flora spontană cât şi în culturi, plantele multiplicate in vitro, plantele aclimatizate în sere şi transplantate în câmp.
  • Fitoterapia este foarte accesibilă tuturor, plantele medicinale se găsesc peste tot în jurul nostru. Se consideră că plantele medicinale crescute într-o zonă se potrivesc cu afecţiunile din zona respectivă, fapt pentru care este bine să folosim plante din zona în care trăim.
  • Utilizarea fitoterapiei nu exclude alte terapii, inclusiv chimioterapia. Uneori completează alte proceduri terapeutice potenţând efectul acestora. Plantele medicinale ajută la eliminarea sau anihilarea reziduurilor toxice rezultate în urma acumulării unor compuşi chimici în celule datorită consumului îndelungat de medicamente sau alimente chimizate.

 

Comments are closed.